Ondernemers die hun administratie niet op orde hebben, staan machteloos tegenover de belastinginspecteur.
De in de wet opgenomen plicht om de hele papierwinkel liefst 7 jaar te bewaren, is allerminst een papieren tijger voor de eigenaar van een Chinees-Indisch restaurant. Dat blijkt uit een uitspraak in Hoger beroep van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De restaurateur in kwestie kreeg een naheffing van van de Belastingdienst aangaande inkomstenbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffing over de jaren 2007 tot 2011.
Bijzonder was dat de belastinginspecteur zijn aanslagen baseerde op een zogenaamde ‘informatiebeschikking’. Dat betekent dat de inspecteur zelf een soort schatting maakt van de omzet en de winst waarop hij zijn aanslag baseert.
Bij een informatiebeschikking is er bovendien sprake van omkering van de bewijslast, wat betekent dat belastingplichtige moet bewijzen dat de aanslag niet klopt. Deze zware maatregel kan worden toegepast als een bedrijf essentiële administratieve informatie niet heeft kunnen of willen aanleveren.
Geen bonnetjes
In het geval van de eigenaar van het Chinees-Indische restaurant stelde de inspecteur dat hij niet anders kon. De ondernemer had weliswaar aangifte gedaan, maar bij inspectie had hij vastgesteld dat de eigenaar van het restaurant geen deugdelijke administratie had bijgehouden.
Concreet: er waren geen voorraadbonnen, de informatie in het digitale kassasysteem was gewist, bestelbonnen en bonnen van pinbetalingen waren vernietigd. Daarnaast waren er door de arbeidsinspectie ook nog werknemers aangetroffen over wier loon geen loonbelasting was betaald. Kort samengevat had de eigenaar van de Chinees een zooitje gemaakt van zijn administratie.
De ondernemer vond de aanslag van de inspecteur echter niet terecht en stapte naar de rechter. Omdat je als ondernemer verplicht bent een deugdelijke administratie te voeren en eveneens verplicht bent om alle bewijzen 7 jaar te bewaren, kreeg hij van de rechtbank geen gelijk. Ook in hoger beroep heeft de belastinginspecteur opnieuw gelijk gekregen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl